Verrassende Orgelklanken (I)

Concert
 Registratie gesloten
 
30
TVE-met-orgel
25 maart 2018 16:00

Midden-Brabantse Orgelkring
IN SAMENWERKING MET HET CENAKEL
 
 
Tommy van Doorn – orgel
 
Enide Lebrocquy – sopraan
 
Tilburgs Vocaal Ensemble
o.l.v.
Ramon van den Boom
 
 
PROGRAMMA
 
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
    ⦁Praeludium in G-dur BWV 568 (orgel solo)
 
André Campra (1660-1744)
   ⦁Jubilate Deo
 
Bernardo Pasquini (1637-1710)
   ⦁Toccata con lo Scherzo del Cuculo (orgel solo)
 
Herman Hollanders (1600-1637)
   ⦁O Domine Deus meus
   ⦁Jesu domine
 
Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)
   ⦁Uit Sonate für Orgel in g-moll Wq 70/6: Adagio (orgel solo)
   ⦁Uit Geistliche Oden und Lieder Wq 194: Passionslied
 
Johann Sebastian Bach
   ⦁O Mensch, bewein’ dein Sünde Grosz BWV 622 (orgel solo)
 
PAUZE
 
Domenico Scarlatti (1685-1757)
   .Stabat Mater (voor tienstemmig vocaal ensemble)
 
 
UITVOERENDEN
 
Tommy van Doorn (1990) kreeg op zevenjarige leeftijd zijn eerste pianolessen. Vanaf zijn zeventiende is hij in de leer gegaan bij Jan Verhoeven te Boxtel en is zijn liefde voor het orgelspel tot ontwikkeling gekomen en gecultiveerd. Na het behalen van zijn gymnasium diploma is Tommy aan het Fontys Conservatorium te Tilburg gaan studeren, hoofdvak orgel bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen en bijvak piano bij Jelena Bazova. In juni 2014 heef hij zijn conservatoriumstudie cum laude afgesloten met een concert in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. Aansluitend studeerde hij muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. 
Tommy treedt met grote regelmaat op als solist of begeleider op orgel, harmonium en continuo. Eind 2012 is hij zijn vroegere leermeester, Jan Verhoeven, opgevolgd als titulair organist van de Sint Petrusbasiliek in Boxtel, alwaar hij sindsdien vaste bespeler is van het monumentale Smits-orgel. Verder studeert Tommy sinds 2016 aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Dit heeft in 2017 geresulteerd in zijn benoeming tot vaste beiaardier van de Sint-Petrustoren in Boxtel.
 
Enide Lebrocquy (1992), geboren in Sint-Niklaas (België), heeft haar liefde voor de muziek al op jeugdige leeftijd ontdekt. Reeds als vijfjarige volgde zij haar eerste pianolessen. Haar eerste zangervaringen heeft zij als elfjarige opgedaan bij het jeugdkoor Gynaika, dit onder leiding van Godfried Van de Vyvere. Met dit jeugdkoor heeft ze een aantal internationale concertenreizen gemaakt en deelgenomen aan verschillende wedstrijden. Haar eerste zanglessen kreeg Enide van Véronique Daelman en Irene Carpentier. En na een korte onderbreking bij Steven Mariën en Bart Uvyn. Momenteel zit Enide in de eindfase van haar studie solozang klassiek aan het Fontys Conservatorium bij Sinan Vural en Margriet van Reisen. 
Aan het conservatorium heeft Enide deelgenomen aan verschillende operaproducties. Zo vertolkte zij onder andere de rol van Ida in Die Fledermaus van Johann Strauss. Voorlopig hoogtepunt in haar nog prille loopbaan is het winnen van het allereerste Bach Vocalistenconcours in oktober 2016.
 
Ramon van den Boom (1974) voltooide de opleiding koordirectie aan het Brabants Conservatorium bij Martien van Woerkum en Hoite Pruiksma en behaalde het diploma clavecimbel bij Cynthia Wilson en Rémy Syrier. Nadien heeft hij zich onder leiding van Louis Buskus verder bekwaamd als dirigent. In 2006 is hij in het voetspoor getreden van zijn leermeester Martien van Woerkum door de artistieke leiding van het Tilburgs Vocaal Ensemble op zich te nemen.
Momenteel heeft Ramon tevens de muzikale leiding van het Hasselts Gemengd Kapelle Koor en van het Roosevelt College Choir te Middelburg. Als klavecinist treedt hij met regelmaat op als solist en als basso-continuospeler en werkt hij samen met verschillende vocale en instrumentale ensembles. Daarnaast zet Ramon zich binnen de mede door hem opgerichte Stichting Maestro in voor de opleiding van amateur-dirigenten.
 
Het Tilburgs Vocaal Ensemble (TVE) is in 1970 opgericht als kamerkoor van de Tilburgse Dans- en Muziekschool en is sinds 1988 een zelfstandige vereniging. De ongeveer 22 zangers die het ensemble op dit moment telt, hebben een gedegen muzikale basis. Het TVE vertolkt klassieke muziek in alle stijlen en genres uit de periode 1500 tot heden. Vaak wordt hierbij samengewerkt met het barokorkest Florilegium Musicum. Dirigent van het Tilburgs Vocaal Ensemble is sinds 2006 Ramon van den Boom. Onder zijn artistieke leiding heeft het koor de afgelopen jaren verschillende verrassende en ontroerende concerten gegeven. Een recent voorbeeld hiervan is de uitvoering van de Mariavespers van Monteverdi in de concertzaal van Theaters Tilburg op 29 oktober jl. Overigens repeteert het TVE elke maandagavond in de kapel van het Cenakel en is dus als geen ander koor in staat om de fraaie akoestiek van deze ruimte optimaal te benutten. 
 
Toegang 15,00 euro. Donateurs Midden-Brabantse Orgelkring 7,50 euro. Jongeren tot 30 jaar gratis.
 
Voor alle concerten geldt dat de kaarten aan de zaal contant moeten worden afgerekend (pinnen is niet mogelijk). Wij reserveren geen vaste zitplaatsen.
Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is aan de overzijde (oostzijde) van de Kempenbaan op het transferium (carpoolplaats) achter het Bastion Hotel.
 

 

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3