Verrassende Orgelklanken

Concert
 Registratie gesloten
 
11
Datum: 24 september 2017 16:00

 Het Tweeluik 2017 rond het Van Vulpen-orgel in Het Cenakel wordt zondag 24 september a.s. afgesloten met een concert waarin de aandacht zich richt op muziek van de Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach en Giovanni Battista Pergolesi. Evenals tijdens het concert op 7 mei jl. bestaat het ensemble van uitvoerende musici uit Iris de Koomen (sopraan), Annette Stallinga (alt) en Gonny van der Maten (orgel).

Het concert wordt geopend met een klaviersuite van G.F.Händel, gevolgd door een aantal gedeelten uit diens oratorium Solomon (1748). Aansluitend wordt een oorspronkelijk en karakteristiek orgelwerk van J.S.Bach ten gehore gebracht. Het concert wordt na de pauze afgesloten met een integrale uitvoering van het indrukwekkende Stabat Mater (1736) van G.B.Pergolesi.

Iris de Koomen voltooide in 1993 haar zangstudie aan het Utrechts Conservatorium en specialiseerde zich daarna in Den Haag en Amsterdam in Oude Muziek en Opera. Ze volgde lessen bij Marianne Blok, Diane Forlano, Marius van Altena, Rita Dams en Christina Deutekom. Haar stem zou je kunnen karakteriseren als een lyrische coloratuursopraan met een enorme hoogte waarin een warme glans behouden blijft. Iris de Koomen participeert al jaren in operaproducties van Holland Opera en Opera per Tutti en ander gezelschappen. Daarnaast is ze geregeld te horen bij diverse oratoriagezelschappen en geeft ze liederenrecitals met haar vaste pianist Pieter Grimbergen. Ook treedt ze vaak op met de ensembles Sopsiro en Donna della Musica.

Annette Stallinga studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Schumann-academie en rondde de opleiding in 2003 af. Remco Roovers, Elena Vink en Evelyn Tubb stonden aan de basis van haar zang-ontwikkeling. Haar huidige coach is Hanneke de Wit. Solistisch zingt ze het brede oratorium-repertoire, maar ook orkestwerken als de Kindertotenlieder van Gustav Mahler of kleiner bezette ensemblewerken als het Stabat Mater van Giovanni B. Pergolesi. Door haar prachtige timbre brengt ze een enorm kleurenpalet aan wanneer ze in ensembles participeert. Ook opera staat op haar repertoire: bij opera- en operette gezelschappen, Opera per Tutti, Xynix / Holland Opera en Stichting Muziek in Huis. Samen met Heleen Meijer en Andrew Clark vormt Annette het ensemble Luci Serene.

Gonny van der Maten haar werk bestrijkt inmiddels vele terreinen. Zij is concertorganist, cantor-organist, dirigent en docent. Daarnaast componeert zij en draagt zij teksten voor. Gonny van der Maten volgde haar opleiding orgel- en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam met als orgel-hoofdvakdocent Albert de Klerk (Uitvoerend Musicus cum laude). In 2015 rondde zij met goed gevolg een opleiding koordirectie aan het Conservatorium van Utrecht af. Momenteel is Gonny van der Maten cantor-organist van de Oude Kerk in Soest. In deze veelomvattende muzikale functie is zij in het voetspoor getreden van illustere voorgangers als Maarten Kooy en Jan Jansen. Verder is zij vaste repetitor van Concert Koor Haarlem en voorzitter van de Andriessen/De Klerk Stichting. Op 16 september a.s. zal zij in Haarlem de wereldpremière spelen van het eerste orgel solo werk dat de befaamde componist Louis Andriessen speciaal voor haar heeft geschreven.

PROGRAMMA

Georg Friedrich Händel (1685-1759) – Suite in d mineur – HWV 437 (orgel)

Georg Friedrich Händel – Uit het oratorium Solomon – HWV 67:

  • Welcome as the dawn of the day (duet)
  • My blooming fair (recitatief)
  • Haste, haste to the cedar grove (aria)
  • Arrival of the Queen of Sheba (orgel)
  • From Arabia’s spicy shores (recitatief)
  • Ev’ry sight these eyes behold (aria)
  • Ev’ry joy that wisdom knows (duet)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Preludium en Fuga in G majeur – BWV 541 (orgel)

PAUZE

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) – Integrale uitvoering Stabat Mater (in f mineur)

Aanvang concert 16:00 uur. Entree per persoon € 12,50. Jongeren tot 30 jaar € 5,00.

Voor alle concerten geldt contante betaling aan de zaal (pinnen is helaas niet mogelijk). U kunt kaarten reserveren via de Agenda of via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij reserveren geen vaste zitplaatsen (vrije zit).

Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is aan de overzijde (oostzijde) van de Kempenbaan op het transferium (carpoolplaats) achter het Bastion Hotel.

 

 

Alle datums


  • 24 september 2017 16:00

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3