KOPERKLANKEN IN DE RUIMTE

Concert
 Registratie gesloten
 
7
Datum: 14 mei 2017 15:00

Tu ridi heet de ruimtelijke bewerking die Jo Sporck maakte van enkele delen uit Monteverdi's baanbrekende achtste madrigalenboek. En het Amsterdam Brass Quintet tekent voor de eerste uitvoering hiervan. Daarmee slaat dit ensemble een brug tussen vier eeuwen muziek. Aan de ene kant muziek uit de Renaissance en Barok en aan de andere kant muziek van nu.
Zo klinkt er werk van De Wert, Gabrieli, Gesualdo, Montverdi en Bach, naast werk van Lutoslawski, Antal Sporck en Jo Sporck. De laatste twee componisten hebben in hun nieuwste werk het koperkwintet opgesplitst in twee groepen, namelijk hoorn, trombone en tuba, en de andere groep bestaande uit twee trompetten. Voor elk apart werd een ruimtelijk werk geschreven.

Uitvoerenden: Thomas Piet en Thomas Geerts, trompet; Misha Sporck, hoorn; Rolf Hoogenberg, trombone en Daniel Sánchez Marcos, tuba.

 


Programma:

Monteverdi/Jo Sporck - Tu ridi
Gabrieli - Canzona nr. 2
J.S. Bach - Adagio uit BWV 564
Monteverdi - A un Giro Sol de' Begl'occhi lucenti
De Wert - Un jour je m'en allai, uit Il primo libro delle
Canzonette Vilanelle a cinque Voci
Lutoslawski - Mini Overture

Pauze

Jo Sporck - Umbra
Antal Sporck - duo voor 2 trompetten
Gesualdo - Madrigaal uit Libro V
Gabrieli - Canzona no. 4


Sinds de oprichting in 2004 is het Amsterdam Brass Quintet tijdens haar optredens en concerten altijd bezig met het zoeken naar nieuwe manieren om haar muziek te brengen en het publiek te bereiken. Het resultaat is een zeer gevarieerd repertoire aan muziek die het kwintet kan brengen. Omdat het koperkwintet qua vorm niet overal en altijd even bekend is, is het vinden van originele muziek en arrangementen altijd een grote uitdaging. Onder het motto “Als je het niet kunt vinden dan maak je het toch zelf” heeft onze hoornist Misha Sporck bijvoorbeeld zijn werk "Parabolen" voor het kwintet geschreven.

 

Het kwintet heeft in haar bestaan opgetreden op een Sovjet onderzeeër uit 1954 (dit was een goed jaar voor onderzeeërs!), concerten gegeven op Curaçao op uitnodiging van CIFA Foundation, een eigen cd opgenomen in 2006 (helaas is deze uitverkocht), als repiano ensemble meegespeeld met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest tijdens het stuk Concerto Medieval van Bernard van Beurden en deze opgenomen op cd, gespeeld voor de gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen, de heer P.R.J. Comenencia, de publieksprijs gewonnen op OnWings! 2009, is in 2011 het stuk “Out of Europe” door Van Beurden geschreven speciaal voor het koperkwintet met de geweldige sopraan Marieke Steenhoek, was er in januari 2013 een succesvolle tournee naar Florida (op youtube vindt u de uitzending), memorabele optredens in 2013 en 2016 tijdens het Zuider Havendijkconcert in Enkhuizen en nog vele andere mooie concerten en optredens.


Aanvang: 15.00 uur


Toegangsprijs €17,50, studenten € 10,00


 

 

Alle datums


  • 14 mei 2017 15:00

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3